Wendy + Le Soula

På en yta lika stor som ungefär 30 fotbollsplaner (22 ha) skapar Wendy med team, biodynamiska röda, vita och orangea viner. Le Soula har varit ekologiskt sedan starten och biodynamiskt sedan 2008. Det är tydligt att Le Soula är ärligt engagerade i biodiversitet och respekt för naturen. Odlingarna ligger på upp till 660 möh i kommunerna St Martin de Fenouillet, Feilluns, St Arnac och Le Vivier. Jordmånen består framförallt av granit men även svart skiffer förekommer. Mager jordmån och tufft bergsklimat bidrar till viner med friskhet och mineralitet. Och kombon terroir + Wendy ger oblyga rakt på sak-viner som är sanna sitt ursprung.

Manager Wendy visar upp en karta över Le Soulas olika vingårdslägen. Står framför en träpanel vägg utomhus.

Wendy

Manager och vinkreatör

Sydafrikanska, som flyttade till USA, Oregon, för att via Loire slutligen landa i Roussillon. Jobbat som sommelier, i en vinbutik och sen 2016 är hon manager för Le Soula vilket innebär ansvar för hela linjen; från vingård till vinkällare. Wendy Paille är en internationellt välrenommerad vinmakare. Hon är passionerad den ekologiska och biodynamiska rörelsen i vinvärlden.


Le Soula Blanc 2014

DRUVOR: Sauvignon Blanc 36% / Macabeu 34% / Grenache Blanc 15% / Vermentino 7% / Marsanne + Roussanne 7% / Grenache Gris 1%
VINGÅRDEN:Biodynamiskt, Demeter.
ALKOHOL: 12,8%vol
LAGRING: 46% demi-muids/ekfat, 28% i nya foudres/stora ekfat och 27% ståltank
IGP Côtes Catalanes – Fenouillèdes region Villages of Saint Martin de Fenouillet, Saint Arnac, Felluns and Le Vivier

Single vintage 2014 av områdestypiska druvor som vinifieras separat. Förutom Marsanne och Rousanne som är samplanterade. Lagring sker både på ekfat och ståltank i 22 månader. Pang-på-druvan Sauvignon Blanc bidrar med syra och de mer vegetativa inslagen samspelar fint med Macabeu och ger Le Soula Blanc drag åt örter och gröna grönsaker.