Wendy + Le Soula

På en yta lika stor som ungefär 30 fotbollsplaner (22 ha) skapar Wendy Paillé med team, biodynamiska röda, vita och orangea viner. Le Soula har varit ekologiskt sedan starten och biodynamiskt sedan 2008. Det är tydligt att Le Soula är ärligt engagerade i biodiversitet och respekt för naturen. Odlingarna ligger på upp till 660 möh i kommunerna St Martin de Fenouillet, Feilluns, St Arnac och Le Vivier. Jordmånen består framförallt av granit men även svart skiffer förekommer. Mager jordmån och tufft bergsklimat bidrar till viner med friskhet och mineralitet. Och kombon terroir + Wendy ger oblyga rakt på sak-viner som är sanna sitt ursprung.

Manager Wendy visar upp en karta över Le Soulas olika vingårdslägen. Står framför en träpanel vägg utomhus.

Wendy Paillé

Manager och vinkreatör

Sydafrikanska, som flyttade till USA, Oregon, för att via Loire slutligen landa i Roussillon. Jobbat som sommelier, i en vinbutik och sen 2016 är hon manager för Le Soula vilket innebär ansvar för hela linjen; från vingård till vinkällare. Wendy Paille är en internationellt välrenommerad vinmakare. Hon är passionerad den ekologiska och biodynamiska rörelsen i vinvärlden.

Trigone Rouge no 18 – SLUTSÅLD!!

DRUVOR: Syrah
VINGÅRDEN: Biodynamisk, Demeter
ALKOHOL: 12,5%vol
LAGRING: 60% ståltank, 25% gamla demi-muids/ekfat, 15% ekfat
Vin de France High Altitude Terroir – Fenouillèdes region Villages of Saint Martin de Fenouillet, Le Vivier, Lesquerde, Saint Arnac and Felluns

Trigone är Le Soulas instegsvin. No 18 består av endast årgång 2018, vilket är ovanligt då Trigone ofta är en blandning av olika årgångar och ibland olika druvsorter. Men no 18 är single variety av happy-go-lucky druvan Syrah. Fruktigt rött à la glou glou med lite pepprighet som stramar upp, kan funka i upp till 3 år för den som vill spara.


Le Soula Blanc 2014

DRUVOR: Sauvignon Blanc 36% / Macabeu [makabö] 34% / Grenache Blanc 15% / Vermentino 7% / Marsanne + Roussanne 7% / Grenache Gris 1%
VINGÅRDEN:Biodynamiskt, Demeter.
ALKOHOL: 12,8%vol
LAGRING: 46% demi-muids/ekfat, 28% i nya foudres/stora ekfat och 27% ståltank
IGP Côtes Catalanes – Fenouillèdes region Villages of Saint Martin de Fenouillet, Saint Arnac, Felluns and Le Vivier

Single vintage 2014 av områdestypiska druvor som vinifieras separat. Förutom Marsanne och Rousanne som är samplanterade. Lagring sker både på ekfat och ståltank i 22 månader. Pang-på-druvan Sauvignon Blanc bidrar med syra och de mer vegetativa inslagen samspelar fint med Macabeo och ger Le Soula Blanc drag åt örter och gröna grönsaker.