Moritz + Res Fortes

Moritz Bak, en ung man med blicken framåt men framförallt uppåt. Det är på hög höjd han har sina odlingslägen, på bergsbranterna i Vallée de l’ Agly, Roussillon. Res Fortes viner är gjorda på handplockade noga utvalda druvor från stockar som vuxit i 80 år i den mineral- och skifferrika jorden som präglar Vallée de l’ Agly. Res Fortes startade 2014 och i utbudet finns idag ett rött, ett vitt och ett rosé där rosén i synnerhet har väckt uppmärksamhet. Det som startade med 2800 flaskor har nu tiodubblats och köpta druvor har blivit 14 egna ha.

Vinbonden Moritz Bak står och lutar sig med ena armen mot en ståltank i sitt vineri.

Moritz Bak

Ägare och vinbonde

Född i Schweiz, uppvuxen i England och somrar vid franska Medelhavet. En mix som kanske bidragit till den energi och nybyggaranda som går igen i Moritz vinskapande. På frågan varför han valde just Roussillon svarar han “schiste and weather”. Men även en vilja att ge Roussillon en välförtjänt egen plats i vinvärlden. Redan som tonåring fanns intresset för vin, och efter att ha studerat oenologi började han jobba för några av de främsta vinhusen i världen. 2014 släppte han sitt första Res Fortes vin och nyckeln till framgången är ett modernt synsätt med respekt för hantverket och naturen.

NYHET – Res Fortes Rosé 2019

DRUVOR: 50% Grenache Noir, 30% Syrah, 20% Grenache Blanc
VINGÅRDEN: Organic
ALKOHOL: 13,5%vol
LAGRING: Ståltank
AOC Côtes du Roussillon

I 2019 är det precis som i 2018, bären och mineraliteten som får ta plats, men här är toner av persika mer framträdande, även lite mer bett i eftersvansen. Det är ett torrt rosé som enligt Moritz själv matchar mat som grillat fläsk, kyckling och fisk och skaldjur.

OBS!! Slutsåld – Res Fortes Rosé 2018

DRUVOR: Grenache Noir, Grenache Blanc, Syrah
VINGÅRDEN: Organic
ALKOHOL: 13,5%vol
LAGRING: Ståltank
AOC Côtes du Roussillon

I Res Fortes rosé är alla delar på plats. Här finns de mogna sommarbären, syran och en viss mineralitet och örtighet. Det är ett torrt rosé som funkar as is men är minst lika mycket ett matvin. Den ljusa färgen kan förvilla men smakmässigt finns där tuggmotstånd och rosén passar bra till mat där färska kryddor och fet ost har en huvudroll. Res Fortes Rosé 2018 vann silvermedalj i The Global Rosé Masters 2019.