Matthieu + Vanessa + Le Mas De La Lune

Med respekt för miljön och med hjälp av månen, solen och jorden skapar Mas de la Lune viner enligt biodynamiska metoder. Vingården är belägen på 300 meters höjd i hjärtat av Vallée de l’Agly i Roussillon. Skiffer och granitrik jord i kombination med gamla stockar och lågt uttag bidrar till koncentrerade smaker.

De kallar sig för neo-vignerons. 2015 lämnade de Paris och ett liv inom media för att rota sig och skapa ett ärligare liv närmare naturen. Det biodynamiska sättet att odla lärde de sig av Virginie Maignien och Patrice Lescarret (Causse Marines). Deras vinfilosofi handlar om att låta dalens atmosfär genomlysa vinet och att jorden är och ska vara något levande. Deras första skörd skedde bara 4 dagar efter att de flyttat in och sen dess har de utökat antalet sorter från enbart två till alla färger; rött, vitt, rosé och orange.


Matthieu och Vanessa selfie i vingården en disig morgon.

Domän

VINGÅRD: Saint Paul de Fenouillet. Biodynamiska metoder, under konvertering. Skiffer, granit och ler/kalksten (marne noir).
DRUVOR: Grenache, Carignan, Mourvedre, Syrah och Macabeu.
VINFIERING: Manuell skörd. Enbart naturliga jäststammar.
PRODUKTION: 15 000 flaskor


Lune Rouge 2018

DRUVOR: 60-80 år gamla stockar. 60% Grenache Noir, 40% Syrah
VINIFIERING: Ståltank, pigeage och remontage för att öka ekstraktionen
av textur, färg och tanniner. Väldigt lite sulfiter har använts,
enstaka flaskor kan därför tjäna på lite luft. Vinifikation i låg
temperatur för att behålla frukten.
PRODUKTION: 2400 flaskor
ALKOHOL: 14,5%


Envole Moi 2019

DRUVOR: 60% Grenache Noir, 30% Syrah, 10% Mourvèdre
VINIFIERING: 75% i ståltank och 25% i gamla barrique. Vinifikation i låg
temperatur för att behålla frukten. 25 mg SO2
PRODUKTION: 4500 flaskor
ALKOHOL: 14%


Lune Blanche 2017

DRUVOR: 60% Grenache Gris, 40% Macabeu
VINIFIERING: 60% i ståltank och 40% i barrique i 8 månader
PRODUKTION: 2400 flaskor
ALKOHOL: 14%