Laura + Paulo + L´Étranger

Laura och Paulo driver sedan 2018 vingården Domaine l’Étranger i byn Calce. Att det blev just i Calce  var ingen slump. Den lilla byn med dess vinodlingslägen som ligger högt upp i bergen ger utmärkta förhållanden för vinodling. Jordmånen är framförallt kalksten och skiffer som bidrar med syra och mineralitet till vinerna, höjden och närheten till Medelhavet ger möjlighet till viss svalka i det annars mycket varma klimatet i Roussillon.

Det är tydligt när vi träffar Laura och Paulo att de känner ett stort ansvar för den mark de nu brukar. – Vi är bara besökare, på genomresa här, därför måste vi ta hand om jorden på bästa sätt under den tid vi ansvarar för den säger Paulo när han beskriver deras arbete på vinodlingarna. Sedan de tog över marken har de arbetat mycket med att öka den biologiska mångfalden och bland annat återplanterat träd, buskar och häckar. Ingen kemisk besprutning görs, istället används ekologiska och biodynamiska metoder för att hålla jorden och stockarna friska och motståndskraftiga på egen hand.

L’etranger, Främlingen, Albert Camus existentiella klassiker har gett namn åt vingården. Och visst är det något existentiellt över att ta hand om vinodlingar som brukats i generationer bakåt och som någon gång ska lämnas över till någon annan. Men vinerna som produceras ska ju självklart vara bra här och nu, och det lyckas verkligen Domaine l’Étranger med. Deras vinfilosofi är att producera personliga viner med bra syra , mineralitet och som ger uttryck för den speciella terroir som Calce erbjuder. Laura har tidigare arbetat inom filmbranschen och alla viner namnges efter filmer.


Domän

VINGÅRD: Calce. Skiffer, ler/kalksten. Så lite mekanisering som möjligt för att hålla jorden livfull och inte allt för kompakt. Söker en balans mellan vinrankorna och övrig växtlighet i vingården.
DRUVOR: Grenache Blanc, Noir och Gris, Muscat, Syrah och Maccabeu.
VINFIERING: Manuell skörd. Enbart naturliga jäststammar.
PRODUKTION: 17 000 flaskor


Porco Rosso 2020

DRUVOR: Syrah
VINIFIERING: Förjäst och kallmacerering 10 dagar. Pressning. Naturlig jäst. Jäsning och lagring på ståltank. Ingen klarning eller filtrering. Mycket låga doser sulfiter efter pressning och före tappning på flaska. SO2 Total : 15 mg/l
PRODUKTION: 2000 flaskor
ALKOHOL: 12,5%


Slutsåld!! La Belle Verte 2020

DRUVOR: Muscat