Jean-Pascal + Taudou

Jean-Pascal Taudou är vinmakare sen fyra generationer tillbaka på domänen som ligger i Loupia, en liten by i Limoux. Här finns en fin harmoni mellan tradition och nyskapande. Klimatet här påverkas både av närheten till Pyrenéerna, Atlanten och Medelhavet, dvs tillräckligt kyliga nätter för att trycka upp syran och tillräckligt varma dagar för full mognad innan skörd.

Med respekt för sin historia och terroiren vill Jean-Pascal att jorden som de brukat inom familjen i generationer, ska kunna producera även i framtiden. Han ser därför långsiktigheten i hållbara metoder och spårbarhet från druva till flaska. Taudou är certifierade HVE nivå 3 (Haute Valeur Environmental) och är medlem i Terra Vitis, ett nätverk av odlare i Frankrike som står för hållbar utveckling.


Taudou Limoux Banquette de Limoux Méthode Ancestrale

DRUVA: Mauzac 100%
VINGÅRDEN: Manuell skörd, odlingsläge 300 möh. Terra vitis, HVE nivå 3
ALKOHOL: 9%vol
LAGRING: minst 8 månader sur lattes
AOC Limoux Méthode Ancestrale

Ett mousserande vin som med hjälp av månen, blir till en komplex dryck med toner av både äppleblom och äpplet självt. Supergeneröst och glatt bubbel från Taudou i Limoux, som bemästrar en vinmakningsteknik som kräver fingertoppskänsla och hantverkskompetens. Limoux är enligt vissa bubblets ursprungsområde. En viss munk vid namn Dom Perignon ska ha varit här och fått inspiration på 1500-talet. Till skillnad från Champagne, sker bara en jäsning på flaska. Basvinet tappas när månen går från full till ny i mars, och med hjälp av vårvärmen kickar en andra jäsningen igång och det bildas en rund och fin mousse. Taudous ancestrale lagras liggande på flaska/sur lattes i minst 8 månader.