Jean-Pascal + Taudou

Familjen Taudou är vinmakare sen fyra generationer i Loupia, en liten by i Limoux. Här finns en fin harmoni mellan tradition och nyskapande där sonen Jean-Pascal driver Taudou med hållbar vinproduktion. I synnerhet gällande deras AOP Blanquette de Limoux méthode ancestrale. Det är enbart druvan Mauzac som gäller för méthode ancestrale, och Taudou skördar den för hand på odlingar ca 300 möh. Klimatet påverkas både av närheten till Pyrenéerna och Medelhavet, dvs tillräckligt kyliga nätter för att trycka upp syran och tillräckligt varma dagar för full mognad innan skörd.

Man som håller i vinflaska med kapsyl, framför flaskor som står upp och ner i lätt lutande ställ för remuage i en vinkällare.

Jean-Pascal Taudou

Ägare och vinbonde

2004 återvände Jean-Pascal till familjens vingård och har sen dess tagit över ansvaret för domänen. Med respekt för sin historia och terroiren vill Jean-Pascal att jorden som de brukat inom familjen i generationer, ska kunna producera även i framtiden. Han ser därför långsiktigheten i naturvänliga metoder och spårbarhet från druva till flaska. Från och med skörden 2019 är Taudou HVE (Haute Valeur Environmental) certifierade. Taudou är också medlem i Terra Vitis, ett nätverk av odlare i Frankrike som står för hållbar utveckling.

Blanquette de Limoux méthode ancestrale, doux

DRUVA: Mauzac 100%
VINGÅRDEN: Terra vitis, HVE
ALKOHOL: 9%vol
LAGRING: minst 8 månader sur lattes
AOC Limoux Méthode Ancestrale

Ett mousserande vin som med hjälp av månen, blir till en komplex dryck med toner av både äppleblom och äpplet självt. Supergeneröst och glatt bubbel från Taudou i Limoux, som bemästrar en vinmakningsteknik som kräver fingertoppskänsla och hantverkskompetens. Limoux är enligt vissa bubblets ursprungsområde. En viss munk vid namn Dom Perignon ska ha varit här och fått inspiration på 1500-talet. Till skillnad från Champagne, sker bara en jäsning på flaska. Basvinet tappas när månen går från full till ny i mars, och med hjälp av vårvärmen kickar en andra jäsningen igång och det bildas en rund och fin mousse. Taudous ancestrale lagras liggande på flaska/sur lattes i minst 8 månader. Extra socker/dosage? Nej, det behövs inte, Mauzacen är naturligt söt. Funkar till fruktstund, ostron och asiatiskt med lite hetta.