Aigline + Laurent + Domaine du Grès Vaillant

I Limoux brukar Aigline och Laurent sina 7,7 ha fördelat på sex så kallade parceller. Till sin hjälp har de hästarna Rustica, Colette och Carolus, men framförallt den biologiska mångfalden som de värnar om ska växa ända in på knuten. Många av parcellerna ligger omgärdade av skog och buskage och det rika fågellivet bidrar bland annat till färre insekter och skadedjur. Hantverk är det ord som först dyker upp vid ett besök på Grès Vaillant, respekt för naturen är i fokus samtidigt som inget lämnas åt slumpen. Här nattvakas det när frostnätterna närmar sig för att om möjligt förhindra skador i vingården.

Häst som brukar marken i vingården tillsammans med vinbonden Aigline.

Aigline de Causans och Laurent Maffeïs

Ägare och vinbönder

De valde Saint-Polycarpe för sitt läge. Ett område som drar nytta av Medelhavssolens värme och kylan som kommer från närheten av Pyrenéerna. Ett klimat som är i bra synk med deras vinfilosofi som kretsar kring friska druvor. Ailgline och Laurent vill att vinet ska smaka av den inhemska jästen som finns naturligt ute i parcellerna eftersom det skapar typ-unika årgångar. Och genom minutiös skötsel av vineriet och täta kontroller av vinets utveckling minimerar de mängden sulfiter. Sitt budskap om möjligheten att leva i symbios – människa, djur och natur – sprider de inte enbart genom sina viner utan också genom vin-turism.

OBS! Slutsåld – Le Pin 2018

DRUVOR: Pinot Noir 100%
ALKOHOL: 12,5%vol
VINGÅRDEN: 1,5 ha vin biologique/Bio
LAGRING: 6 mån i ståltank och gamla franska ekfat
IGP Haut vallée de l’Aude

Kanske är det Laurents ursprung, Bourgogne, som bidrar till denna fjäderlätta Pinot Noir. Eller är det kanske parcellen “Le Pin” som definieras av skog, en bäck och ja, en stor tall. Naturens krafter slår verkligen igenom i vinet. Klassiska Pinot-smaker som hallon, lingon och körsbär blandas upp med cederträ och läskande syra. Servera gärna lite kyld.


OBS! Slutsåld – Les Gravettes 2018

DRUVOR: Sauvignon Blanc 100%
ALKOHOL: 13,5%vol
VINGÅRDEN: 1 ha vin biologique/Bio
LAGRING: 6 mån gamla franska ekfat
IGP Haut vallée de l’Aude

Stenig jordmån passar utmärkt för att odla Sauvignon Blanc. Druvor som får kämpa lite blir ofta extra smakrika, och hos Aigline och Laurent sker det i en perfekt balans. Les Gravettes erbjuder pigg citron och mogna päron. Servera snäppet över kylskåpskallt.